govert en jolanda reismee.nl

Gerard de Beer

Het is inmiddels maandagavond 18.00. We zitten even binnen bij de koelte van de airco, want het is nog steeds baie warm.

Ook afgelopen week was weer druk bezet met afspraken. Opnieuw veel gesprekken gevoerd met de staf, leraren en studenten. Zelfs de avonden waren vol. De week is echt voorbij gevlogen.

We hebben inmiddels best een goed inzicht hoe de school functioneert en hoe ze er financieel voor staat. Het lastigste gesprek was eigenlijk vrijdagmiddag met het bestuur. We verschillen wel wat van inzicht zullen we maar zeggen, zonder al te veel in detail te treden. Maar dat mag, we kunnen het niet altijd met elkaar eens zijn.

Donderdagavond was wel een bijzondere avond. Een lesopdracht van één van de leraren was om op outreach te gaan met z’n klas. En wij mochten mee.

Dus met 24 studenten op pad naar een bejaardentehuis in Katutura, een niet al te brave wijk in Windhoek. Daar moesten de studenten laten zien hoe ze omgaan met oude en eenzame mensen. Vragen naar hun relatie met God, met ze zingen en met ze bidden. Voetjes van de vloer tijdens de typisch Afrikaanse muziek, de oudjes vonden het geweldig. De mensen spraken veelal Afrikaans maar er was één man die Engels sprak. Die mochten wij onder onze hoede nemen, hij heette Gerard de Beer. Hij wilde graag psalm 23 voorgelezen hebben, De Heer is mijn herder. En of we het voor hem wilden zingen. Dat heb ik maar aan Jolanda over gelaten. Het was een dankbare man van 72, in mijn ogen veel te jong voor een bejaardentehuis. Maar goed, soms is de situatie zoals ie is…

Afgelopen weekend zijn we een nachtje wezen kamperen. We hebben een 4X4 met een rooftop ter beschikking van één van de leraren. Op een prachtige locatie zijn we dit wezen proberen, ergens in de middle of nowhere. Het was geweldig leuk. Eind november gaan we wat langer op pad, de school is dan druk met examens, dus prima als wij hen dan eventjes niet lastig vallen met allerlei vragen. Geen straf om door Namibië te gaan reizen, het is echt een prachtig land.

Komende week gaan we samen met de staf onze conclusies en plannen verder uitwerken. Veel puzzelstukjes zijn verzameld, nu kijken of we ‘m kunnen leggen. Het is een uitdagende opdracht zullen we maar zeggen: nogmaals, hoe krijgen we afstandsonderwijs, als onderdeel van een theologische opleiding, financieel zelfstandig. Dan moet de school an sich ook financieel stabiel zijn en een goede leider hebben. Het één kan niet zonder het ander. Dan moeten we maar denken aan die man in het bejaardentehuis, die óns psalm 23 gaf:De Heer is mijn herder en Hij zal mij geleiden. In vertrouwen daarop gaan we ook deze week weer in!

Arie Martina Bart en Daan

Lieve Jolande en Govert,
Dat juist de man uit het bejaardenhuis deze psalm voor jullie wilde voorlezen;
"de Heer is mijn Herder en Hij zal mij geleiden",
waarschijnlijk omdat dit voor hem zelf in zijn leven veel betekent en hij dit jullie ook toe wenst, met dit vertrouwen de nieuwe week in.
Heel veel succes met de Staf en het leggen van de puzzel, zoals jullie dat zo mooi noemen.

Wat gaaf dat jullie met een 4 x 4 met rooftop op pad zijn geweest in de natuur.
Lieve groet vanuit Puttershoek